Dnia 5 czerwca 2018 roku uczestniczyłam, wraz z
uczniami klasy trzeciej Technikum Żywienia w wycieczce do zakładu Winiary (należącego
do koncernu Nestlé Polska S.A.) w Kaliszu. Wycieczka zorganizowana została w
ramach projektu „Kadry Przyszłości”, który realizowany jest w przez szkołę,
dzięki Starostwu Powiatowemu w Koninie.
Marka
WINIARY jest znana Polakom od 75-ciu lat i rozpoznawana przez ponad 99% Polaków. Wśród znanych i cenionych
produktów znajdują się m.in. POMYSŁ NA..., zupy, buliony, sosy, majonezy, dania
instant, przyprawy, galaretki, kisiele oraz budynie – w sumie ponad 200 różnych
wyrobów kulinarnych, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić
smaczny, domowy posiłek. Firma WINIARY wielokrotnie
została uznana za najbardziej godną zaufania markę wyrobów spożywczych w Polsce.
Przed wejściem na teren zakładu, młodzież została
przeszkolona odnośnie zasad bezpieczeństwa poruszania się na terenie firmy
pomiędzy poszczególnymi budynkami oraz na poszczególnych wydziałach
produkcyjnych. Uczniowie zostali również przeszkoleni z restrykcyjnych zasad odnośnie
higieny osobistej oraz higieny powierzonemu nam kombinezonu, jakie obowiązują na liniach produkujących
żywność.
W czasie wizyty na terenie firmy Winiary, młodzież
miała możliwość zwiedzania i zapoznania się z procesem produkcyjnym dwóch
wydziałów. Bardzo dokładnie, poczynając od składowisk surowców w wielkich big
bagach, poprzez młyny i mieszalnie składników, dział pakowania, aż po wywóz
gotowego produktu, młodzież zwiedziła wydział W2 zajmujący się produkcją zup i
sosów w proszku. Najdłużej uczniowie zwiedzali wydział W4, zajmujący się
produkcją majonezu oraz sosów majonezowych. Na wydziale tym uczniowie
prześledzili całą linię produkcyjną majonezu, od pustego do pełnego słoika. W
laboratorium biochemicznym, znajdującym się na terenie wydziału W4, młodzież
uczestniczyła w badaniach bakteriologicznych, chemicznych oraz
organoleptycznych, jakim poddaje się przygotowany towar. Uczniowie przeszli
również, przez pięknie pachnący wydział W3, w którym produkowane są desery.
Po zwiedzaniu linii produkcyjnych, uczniowie zapoznali
się także ze strukturą kadrową zakładu, tj. liczbą pracowników stałych, liczbą
pracowników sezonowych, zasadami rekrutacji do zakładu oraz wymaganiami
niezbędnymi do uzyskania pracy na poszczególnych stanowiskach w całej firmie.
Młodzież uczestniczyła także w szkoleniu żywieniowym
poprowadzonym przez panią dietetyk z firmy Nestle. W czasie szkolenia uczniowie
poszerzyli swoją wiedzę z zakresu podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz
zasad zdrowego trybu życia. Po odbytym szkoleniu sprawdzona została wiedza
wszystkich słuchaczy, a najbardziej aktywni otrzymali nagrody od firmy Winiary.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna wycieczka! Można się z niej bardzo wiele dowiedzieć https://qafp.pl/
OdpowiedzUsuń